Andrahandsuthyrning

Du som bostadsrättshavare får upplåta din lägenhet i andra hand till någon annan för självständigt brukande, men bara om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke                                          

Ansökan                                                                                                                                          

Ansökan om andrahandsupplåtelse ska ske skriftligen. Det sker online via vår ekonomiska förvaltare SBC Hemma. Ansökan ska göras i god tid innan du har tänkt hyra ut och allt i dokumentet ska fyllas i.

    Det är en snabb hantering då styrelsen kan godkänna(eller avslå) direkt.

    Tillstånd ska lämnas om bostadsrättshavare har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke. Tillstånd lämnas för ett (1) år i taget, därefter måste ny ansökan göras. Det är inte tillåtet att regelbundet upplåta lägenheten veckovis eller per dag, via Airbnb eller liknande, ej heller återkommande säsongsvis. I kontraktet skall även framgå att beslutet giltighet kan återtas om hyresgästen bryter mot föreningens stadgar.

    Giltiga skäl för att hyra ut bostadsrätt

    För att styrelsen ska godkänna din andrahandsuthyrning behöver du ange ett giltigt skäl. Det minskar risken att du blir nekad att hyra ut i andrahand. Exempel på giltiga anledningar ref hyresnämnden, kan exempelvis vara att du:

    • Arbete/Studier på annan ort (8-10mil) med restid på mer än 1,5h
    • Tillfälligt arbete på annan ort (där du avser att flytta tillbaka)
    • Längre utlandsvistelse (några månader)Flytta ihop med någon på prov
    • Vård på sjukhus eller liknande
    • Vård av nära anhörig
    • Uthyrning till närstående(barn, föräldrar eller andra nära anhöriga)
    • Svårt att få lägenheten såld

    Avgift för dig som hyr ut

    En lagstadgad avgift för andrahandsupplåtelse tas ut av föreningen och ska betalas av dig som upplåter din lägenhet i andra hand. Avgiften uppgår till 10% av gällande prisbasbelopp per år, dvs. om det aktuella prisbasbeloppet till exempel är 47 300 kr kommer din avgift att bli 4730 kr per år. Om en lägenhet upplåts under del av ett år beräknas avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten. Upplåtelse under del av kalendermånad räknas som hel månad.

    Det ligger i föreningens gemensamma intresse att så många som möjligt av bostadsrättsinnehavarna verkligen bor i sina lägenheter och är aktiva ansvarstagande medlemmar. När du hyr ut din lägenhet skapar det merarbete för övriga medlemmar och därför kompenserar vi det genom att ta ut den här avgiften.                                                       

    Uthyrning utan tillstånd

    Om du hyr ut din bostad utan tillstånd från styrelsen eller inte betalar avgiften för andrahandsuthyrning har föreningen rätt att säga upp dig som bostadsrättshavare till avflyttning. Föreningen har då, utöver rätten att säga upp dig, rätt till ersättning för skada. I bostadsrättslagen finns mer information om regler om hinder för förverkande.